Anemiler (Kansızlık)
Anemi (kansızlık) toplumda sık görülen önemli sağlık sorunlarından biridir. Her yaşta görülebilmekle beraber çocukluk çağında ve doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülür.
En sık görülen anemi tipi demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği dışında vitamin B12 ve folat eksikliği, kan kayıpları, alyuvarların damar içinde veya dalakta parçalanması, kronik infeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kemik iliğinin az veya yanlış çalışmasına yol açan hastalıklar, lösemi, myelodisplastik sendrom, multiple myeloma, aplastik anemi gibi hastalıklar da anemiye yol açmaktadır.
Anemili bir hastada en sık rastlana belirtiler halsizlik, çabuk yorulma, eforla ortaya çıkan çarpıntı, nefes darlığı, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, uyku düzensizlikleri ve konsantrasyon bozukluklarıdır. Ayrıca ağız içinde yara ve dudak kenarlarında çatlaklar da görülebilmektedir.
Sık olmamakla beraber anemili hastalarda toprak, kil, kahve telvesi, limon kabuğu, kağıt gibi yenmemesi gereken gıdalara karşı aşırı bir yeme isteği görülebilmektedir.
Anemi bir hastalık olmayıp, bir başka hastalık veya durumun sonucudur. Beslenme bozukluğu, aşırı adet kanamaları, mide-barsak sisteminden kaynaklanan kanamalar aneminin önde gelen nedenleridir. Özellikle demir eksikliğine bağlı anemisi olan olgularda nedenin bulunarak tedavi edilmesi çok önemlidir. Sık olmasa da mide ve kolon kanserlerinin demir eksikliği anemisine yol açabileceği unutulmamalıdır. Çoğunlukla mide ve kolon kanserlerinin ilk belirtisi olan demir eksikliği anemisinden yola çıkarak bu tür hastalıklara erken tanı konulması mümkün olmaktadır.
Anemilerin tedavisinde eksik olan maddenin yerine konması (Demir, Vitamin B12 eksikliği gibi) yanında gerekli durumlarda kan transfüzyonu da yapılabilmektedir. Ancak asıl nedenin ortaya çıkarılarak bunun tedavisinin sağlanması gereklidir.