Aşırı Şişmanlık (Morbid Obezite)

Aşırı Şişmanlık (Morbid Obezite)

Şişmanlık, değişen yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle günümüzde ciddi toplumsal sağlık sorunu olma yönünde tehdit oluşturmaktadır. Bu tablonun esas ve en büyük nedeni maalesef aşırı besin-kalori alımıdır. Çocuklarımızın "fast-food" olarak adlandırılan yağlı, bol kalorili beslenme geleceğimiz için kaygı oluşturmaktadır. Özellikle genç yaş grubunda daha belirgin olan yanlış beslenme biçimleri neticesinde toplumda aşırı kiloluluk oranı %45'in üzerinde bildirilmektedir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Kilo vermeye yönelik çeşitli profesyonel programlar, düşük kalorili diyetler ve fiziksel aktivite arttırıcı ile birlikte davranış değiştirme tekniklerini uygularlar. Kilo kaybı sağlamaya yönelik kullanılan ilaçların morbid obeziteyi tedavi edecek uzun vadeli tıbbi tedavide önemli bir rolü bulunmamaktadır. İştah azaltan ilaçlar kilo vermeye yardımcı olabilir. Şişmanlık nedeniyle cerrahi olmayan yöntemlerle kilo verme programlarına katılan hastaların birçoğunun, verdikleri kiloları beş yıl içerisinde tekrar aldıkları görülmüştür.

Cerrahi tedavi:
Yaklaşık 50 yıldır kilo kaybını sağlayan çeşitli ameliyatlar uygulanmaktadır. Obeziteye yönelik detaylı incelemeler sonucu verilen tedaviler ve diyet yöntemlerinden yanıt alınamadığı durumlarda cerrahi girişim gerekebilir. Hastanemizde laparoskopik (kapalı) ve açık yöntemle yaptığımız cerrahi uygulamalarımızın yüz güldürücü sonuçları sevindirmektedir. Merkezimizde yaptığımız en sık ameliyat çeşitleri laparoskopik ve açık gastrik by-pass ile tüp mide ameliyatlarıdır. Günümüzde laparoskopik cerrahi tüm dünyada giderek artan oranda ve başarıyla uygulanmaktadır.

Laparoskopik obezite cerrahisinin avantajları nelerdir ?
Daha az ağrı ve hastanede kalış süresinin kısalması
Günlük hayatına daha çabuk geri dönme
Kozmetik açıdan daha iyi görünüm

Laparoskopik obezite cerrahisi hangi hastalar için uygundur?
Obezite cerrahisi için hastaların neye göre seçildiğini açıklayan aşağıdaki kılavuz ilkeler Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yayınlanmıştır:

Hasta, morbid obeziteye yol açan bilinen hiçbir metabolik (gıdanın kimyasal olarak parçalanmasıyla enerjiye dönüşmesi) ya da endokrin (hormonal) nedene sahip olmamalıdır. Hastanın, kilo verme sonucunda fayda sağlayacağı ve objektif olarak ölçülebilen şikayetleri olmalıdır (fiziksel, psikolojik, sosyal ya da ekonomik). Bunlar hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, solunum problemleri olabilir. Hastanın, daha önceden kilo kaybetmek için diyet ve ilaç tedavisi görmüş ve bu tedaviden sonuç alamamış olması gerekir.

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.