Dar Kanal Hastalığı (Spinal Stenoz)

Dar Kanal Hastalığı (Spinal Stenoz)

Değişik nedenlerle bel bölgesindeki omurilik kanalının daralması ve kanal içinden geçen sinir liflerinin bası altında kalarak çeşitli yakınmaların ortaya çıkmasıdır. -

Yol yürümekle, ayakta durmakla ya da oturmakla ortaya çıkan her iki kalça ve bacaklara vuran ağrılar, giderek yol yürüme mesafesinin kısalması, öne eğildiğinizde rahat etme, dik durmaktan kaçınma gibi durumlar dar kanal hastalığının belirtileri olarak değerlendirilebilir.

Belirtileri nelerdir?

Bel bölgesindeki omurilik kanalının daralmasıyla değişik bulgular ortaya çıkar.

  • Hastaların yol yürüme mesafesi kısalır. Yol yürümekle her iki bacağa ve kalçalara gelen ağrı ve kramplar nedeniyle hastalar dinlenme ihtiyacı duyarlar.
  • Hastalar öne eğildiklerinde rahat ederler. Dik yürümeye çalıştıklarında ağrıları artar.
  • Yürür ya da otururken bir bacakta kalçadan topuğa kadar yayılan ağrı ortaya çıkabilir.


En sık 60 lı yaşlardan sonraki ileri yaşlarda görülür. Yavaş yavaş gelişir. Ancak değişik nedenlerle daha genç bireylerde de ortaya çıkabilir.

Nedenleri arasında Doğuştan dar kanal, dejenerasyon(kireçlenme), omurilik kayması ve bel fıtığı gibi sebebler sayılabilir

Doğuştan dar kanal

Bazı insanlar normale göre omurilik kanalları daha dar doğarlar. Bu durumda ileri yaşlarda dar kanal hastalığına yakalanma riski artar.

Dejenerasyon:

Yaşlanmayla birlikte diskler büzüşür, omurlararası mesafe daralır ve kanal içine doğru gelişen kemik çıkıntılar kanalın daralmasına neden olabilir.

Omur kayması:

Değişik nedenlerle bel bölgesindeki omurlar birbiri üstünden kaydığında da kanal daralması ortaya çıkabilir.

Bel fıtığı:

Kalça üstüne düşme, ağır nesne kaldırma gibi ani travma ve hareketlerle gelişen büyük bel fıtıkları da dar kanal bulgularına neden olabilir.

nTedavi:

Ağrıya sebep olarak lumbal dar kanal tanısını koyduktan sonra öncelikle cerrahi olmayan tedavileri denenebilir

Bu tedaviler arasında eşlik eden inflamasyonu azaltan anti-inflamatuar ilaçlar (ağızdan veya iğne) veya ağrı kesiciler (analjezikler) sayılabilir.

Esneklik, kuvvet ve kondisyonunuzun korunması ve artırılması yoluyla günlük aktiviteleriniz kolaylaştırması için fizik tedavi önerilebilir.

Spinal enjeksiyonlar (epidural kortizon enjeksiyonları gibi) önerilebilir.

CERRAHİ TEDAVİ

Hastanın şikayetlerine ve dar kanalın oluşum sebebi ve büyüklüne bağlı olarak değişiklik gösterir.Günümüzde minimal invaziv cerrahi konseptine uygun olarak küçük bir kesiyle tek yanlı girişim yapılmakta, mikroskop altında uygulanan mikrocerrahi yöntemle kanalın her iki tarafı da serbestleştirilebilmektedir. Böylece hastalar 1 gün içinde ayağa kalkmakta ve günlük aktivitelerine devam edebilmektedirler. Bu yöntem ileri yaş grubunda ve diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi yandaş hastalıkları olan hastalarda güvenle uygulanabilmektedir.

Omurga kaymasına bağlı gelişen veya bir çok omurgayı kapsayan dar kanal hastalığında ise açık cerrahi ile kalınlaşan kemik yapı temizlenerek sinir rahatlatılmakta ve omurganın stabilitesini korumak amacıyla halk arasında platin adı verilen titanyum vidalar ile omurga deteklenmektedir

Ameliyat sonrası dönem

Hastalar ameliyat akşamı ayağa kaldırılır ve 1veya 2 gün sonra taburcu edilir.
Ameliyat sonrası 1 haftayı evde geçirmeleri önerilir. Hastaların çoğu ameliyattan 6 ile 9 ay sonra tüm eski aktivitelerine dönebilmektedirler. Günlük aktivitelere ve normal bir yaşama dönülebilmesi için genellikle ameliyat sonrası bir rehabilitasyon programına başlanır.

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.