Diş Beyazlatma Nedir, Neden Uygulanır?

Diş Beyazlatma Nedir, Neden Uygulanır?

Estetiğine önem veren her bireyin ortak isteği beyaz dişlere sahip olmaktır. Çoğu birey dişlerini sık fırçalamasına rağmen dişlerinin hala sarı olduğundan yakınır.

Diş hekimleri “Evde karbonatla dişlerimi beyazlatabilir miyim, beyazlatıcı diş macunu veya diş beyazlatma kalemi kullansam işe yarar mı?” gibi sorularla sıkça karşılaşmaktadırlar. Sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi diş beyazlatma konusunda da hekim kontrolünde yapılmayan hiçbir uygulama tavsiye edilmemektedir.

Her insan doğuştan gelen doğal bir diş rengine sahiptir, bu doğal rengi etkileyen dış etkenler de mevcuttur;

.Çocukluk döneminde dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar,

.Bebeklik döneminde veya anne karnındayken maruz kalınan bazı antibiyotikler,

.Günlük yaşamda tüketilen yiyecek ve içecekler,

.İçilen sulardaki flor miktarı,

.Ağızda bulunan restorasyonlar gibi birçok faktör dişlerin rengini etkiler.

Yiyecek-içecek, tütün ürünleri tüketimine bağlı olarak gerçekleşen renklenmeleri gidermek için diş taşı temizliği ve parlatma işlemi çoğunlukla yeterli olur. Diğer etkenlere bağlı oluşan renklenmeleri gidermek için ise beyazlatma işlemi uygulamak gereklidir. Bu iki işlemin uygulaması birbirinden farklıdır.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Diş beyazlatma yöntemleri uygulama tekniğine göre ikiye ayrılır:

  1. Ofis tipi beyazlatma yöntemi; Bu yöntemde işlemi hekim uygular. Dişlerin üzerine sürülen beyazlatıcı jelin ışıkla aktive edilmesi sonucu kısa sürede diş rengi 3-4 tona kadar açılır. İşlem ortalama bir saat kadar sürer. Hızlı ve etkili sonuç alındığı için hastalar tarafından sıkça tercih edilen beyazlatma yöntemidir.
  2. Ev tipi beyazlatma yöntemi; İşlem hekim kontrolündedir fakat uygulayıcı hastanın kendisidir. Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik plakların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Günlük 4-8 saat uygulamayla ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanır.

İki yöntemin birbirine avantaj ve dezavantajları vardır. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.

Diş beyazlatma işlemi kimlere yapılabilir?

Diş ve diş eti rahatsızlığı olmayan herkes diş beyazlatma tedavisi uygulanabilir ancak beyazlatma öncesi diş hekimi muayenesinden geçilmesi gerekir. Bunun dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimselere, gebelere ve emziren annelere diş beyazlatma işleminin uygulanması önerilmez.

Diş beyazlatma işlemi dişlere zarar verir mi?

Beyazlatma ajanları uygun dozda, doğru sürede ve doğru yöntemle uygulandığında işlemin genel vücut sağlığına ve dişler üzerine hiçbir zararı yoktur.

Dişler ne kadar beyazlar?

Diş beyazlatma tedavisi herkeste aynı oranda sonuç vermez; diş renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir.

Diş beyazlatma sonrası yaşanabilecek olası sorunlar nelerdir?

Bütün beyazlatma jelleri dişlerde az ya da çok hassasiyete sebep olur. Özellikle uygulama sonrası 7-10 günlük soğuk-sıcak hassasiyeti uygulamanın normal ve beklenen bir yan etkisidir. Bu durumunda, diş hekiminizin size önereceği diş macununu kullanmak bu süreci daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.

Bunun dışında beyazlatıcı ilacın diş etlerine temas etmesi sonucu diş etlerinde renk değişikliği veya yanma gibi geçici şikayetler de ortaya çıkabilir.

Beyazlatma işleminin etkisi ne kadar sürer?

Beyazlatma işleminden alınan sonuç kişinin diş yapısına, beslenme ve hijyen alışkanlıklarına bağlı olarak yaklaşık 6 ay-2 yıl arasında sabit kalır. Beyazlatma sonrasında ortalama bir hafta dişleri boyayan, dişlerin renklenmesine sebep olan maddelerden uzak durulmalıdır. Bu sayede dişler daha uzun süre beyazlığını korur.

Diş beyazlatma tedavisi uygulatmak için diş hekiminize başvurabilir,muayene sonucunda işleme uygun görüldüğünüz takdirde sağlıklı ve estetik bir gülüşe kavuşabilirsiniz.

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.