Duyguların iki ucu: taşkınlık ve çöküntü

Duyguların iki ucu: taşkınlık ve çöküntü

Psikiyatrist Dr. Sıdıka Oksay, iki uçlu duygudurum bozukluğu (Manik Depresif Hastalık) hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Özel Ümit Batıkent Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sıdıka Oksay, toplumda sık görülen ancak çoğu zaman yanlış anlaşılan iki uçlu duygudurum bozukluğu (bipolar bozukluk) hakkında önemli bilgiler verdi. Oksay, iki uçlu duygudurum bozukluğunun kişinin ruh halinde ciddi iniş ve çıkışlara neden olan kronik bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Bu hastalıkta manik (taşkınlık) ve depresif (çökkünlük) dönemler bir döngü içinde yaşanır. Manik dönemde kişi enerjik, coşkulu ve risk almaya eğilimli olurken; depresif dönemde umutsuzluk, ilgi kaybı ve yorgunluk ön plandadır.” dedi.

BELIRTILER DÖNEME GÖRE DEĞIŞIYOR

Oksay, belirtilerin dönemlere göre farklılık gösterdiğini belirterek şöyle devam etti: Manik dönemde: Aşırı enerji ve coşku, uyku ihtiyacında azalma, hızlı düşünce ve konuşma, büyüklenmeci düşünceler, riskli davranışlar. Depresif dönemde; umutsuzluk, değersizlik hissi, ilgi ve zevk kaybı, yorgunluk ve uyku sorunları, konsantrasyon zorluğu, intihar düşünceleri görülür.” NEDENLERİ VE TANI SÜRECİ Hastalığın nedenlerine ilişkin konuşan Oksay, genetik yatkınlık, beyin kimyasındaki dengesizlikler ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca stres, travmalar ve madde kullanımı gibi etkenlerin riski artırabileceğini söyledi. Tanının yalnızca bir psikiyatrist tarafından konulabileceğini belirten Oksay, “Tanıda kişinin tıbbi geçmişi, yaşadığı belirtiler ve genel yaşam öyküsü dikkate alınır.” diye konuştu

İLAÇ VE TERAPİ BİRLİKTE KULLANILIR

İki uçlu bozuklukta tedavinin mümkün olduğunu vurgulayan Oksay, “Tedavi sürecinde ilaçlar (duygudurum dengeleyiciler, antipsikotikler, antidepresanlar) ve psikoterapi birlikte kullanılır. İlaçlar atakları kontrol altına almaya yardımcı olurken, terapi kişinin stresle başa çıkmasına ve ilişkilerini düzenlemesine destek olur.” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL FARKINDALIK ŞART

Oksay, hastaların toplumsal damgalanma nedeniyle çoğu zaman destekten uzak kaldığını belirterek şu uyarıyı yaptı: “Atak dönemleri dışında bu bireylerin bizden hiçbir farkı yoktur. Onları yadırgamak yerine anlamaya, destek olmaya ve tedaviye yönlendirmeye çalışmalıyız. Bu, sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm toplumun sorumluluğudur.” İki uçlu duygudurum bozukluğu, kişinin yaşam kalitesini etkilese de, erken tanı ve düzenli tedavi ile sağlıklı ve mutlu bir yaşamın mümkün olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Sıdıka Oksay, “Belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak büyük önem taşır.” diyerek toplumu bilinçli davranmaya çağırdı.

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.