Gebelik Takibi
Hamile kalmadan doktor kontrolünün amacı nedir?
Hamile kalmadan hemen önceki dönemde doktor kontrolünde amaç, anne adayının varolan ve olası risk faktörlerini belirlemek ve gerektiği taktirde tıbbi önlemler alarak, anne adayının bu risk faktörleri kontrol altına alındıktan sonra gebeliğinin başlamasını saplamaktır. Hamileliğin planlandığı andan itibaren Folik asit kullanımı önerilir. Folik asit kullanımına gebe kalmadan ortalama 3 ay önce başlanmalıdır. Gebe kalındıktan sonra folik asit kullanımının nöral tüp defektlerini azaltmada bir etkisi olmaz. Daha önce Smear testi de yapılarak rahim ağzındaki patolojiler de araştırılmalı ve ekarte edilmelidir.
Gebelikte risk faktörleri nelerdir?
• Çeşitli kronik hastalıklar (hipertansiyon, diyabet, epilepsi, guatr)
• Jinekolojik hastalıkların olması (miyom, over kisti, enfeksiyon)
• Beslenme alışkanlıkları
• Sigara kullanımı, alkol, ilaç kullanımı (madde bağımlılığı)
• Önceki gebeliklerde yaşanmış olan komplikasyonlar (Düşük, dış gebelik, anomalili doğum, akraba evlilikleri ve buna bağlı sakat doğumlar)
Gebe kalmak için en uygun dönem hangisidir?
Düzenli olarak 26-30 günde bir adet gören kadının gebe kalabilmesi için en uygun dönem, bir önceki adet gördüğü ilk günden itibaren hesap edilirse, yaklaşık 12-15.inci günler arasındaki dönemdir. Yumurtlama, genellikle bu süre içerisinde olur.
Adet geciktiğinde doktora hemen başvurulmalı mıdır?
Adet gecikmesi fark edildiğinde doktora başvurulması, sağlıklı bir gebelik başlangıcı için büyük avantaj sağlar. Doktor, ilk kontrolde muayene ve ultrasonografik inceleme yaparak gebeliğin rahim içinde veya dışında (dış gebelik) oluşup oluşmadığını belirler, gebelik süresini tespit eder.
Gebeliğin süresi nasıl hesap edilir?
Gebelik toplam süresi kaç haftadır?
Gebeliğin süresi, kadının son görmüş olduğu adetin ilk gününe göre hesap edilir. Gebelik süresi ortalama 40 hafta veya 280 gündür.
Vaginal Ultrasonografinin zararı var mıdır?
Bugüne kadar yapılmış olan araştırmalardan, ultrasonografinin ne bebek, ne de anne sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı sonucu elde edilmiştir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında vajinal ultrason ile, daha net teşhis konulabilmektedir. Bundan dolayı, ultrasonografik inceleme mutlaka yapılmalıdır.
Vaginal muayenin zararı var mıdır?
Hayır. Spekulum ile muayenin herhangi bir zararı yoktur.
Gebelik kontrolü ne kadar sıklıkla yapılmalıdır?
İlk yedi ayda, ayda bir, daha sonra anne adayının risk faktörü var ise 2-3 haftada bir kontrole çağrılabilir. Her kontrole gelişte tansiyon ve kilo ölçülür. Hekim gerekli gördüğü laboratuar testlerini ister. Bazen riskli gebeliklerde, son ayda kontroller haftada bire çıkartılabilir.
Gebelikte ne gibi testler uygulanır?
Bebeğin kalp atışı görüldükten sonra aşağıdaki tetkikler yapılabilir.
Tam kan, tam idrar, anne ve baba adayının kan grupları, açlık kan şekeri, TSH ölçümü (tiroid bezi fonksiyonu) Rubella (kızamıkçık), Sitomegali Virüs (CMV) Toksoplazma enfeksiyonu testleri (özellikle evde evcil hayvan -kedi, köpek, vd... gibi- besleniyorsa), Hepatit B ve C testleri, Aids (Eliza testi)
Gebeliğin 11-14. haftaları arası ikili test (Down Sendromu tarama testi)
Gebeliğin 16-18. hafta arasında üçlü test (Down Sendromu, omuriliği açıklığı ve Trizomi 18 riski araştırılır.
Şayet yukarıda test sonuçları şüpheli ise veya ileri anne yaşı (+35) var ise; gebelik haftasına göre korionvillüs biyopsisi veya amniyosentez önerilir.
22-24. haftalarda 2 .düzey veya 4 boyutlu USG ve Doppler tetkiki ile bebeğin anomali riskini azaltmasının belirlenmesine çalışılır.
24-28. haftalar arası anne adayına şeker yüklemesi yapılır. Böylelikle gebelik diyabeti olup olmadığı saptanarak gerekli tedavi önerilir.
Gebelikteki risk faktörüne göre yaklaşık 32. haftadan itibaren Non-Stress Test (NST) uygulanabilir. Bu test ile bebeğin kalp atışı düzeni ve rahimde kasılma (kontraksiyon) olup olmadığı belirlenir.