Göbek bağı neden saklanmalıdır?
Kök hücre nedir? Kök hücreler, vücudumuzdaki bütün dokuları ve organları oluşturan öncül hücrelerdir. Kök hücreler sınırsız bölünebilme, kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahiptir.
Kordon kanı nedir?
Bebek doğduktan sonra göbek bağı ve plasentada kalan kandır. Önemli bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı geçmişte doğumdan sonra kesilen göbek bağı ve plasentayla birlikte çöpe atılmaktaydı. Bugün kordon kanı ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir.
Kordon kanı kök hücrelerinin diğer hücrelere göre bazı üstünlükleri vardır:
Kordon kanı, cerrahi müdahale gerektirmeyen değerli bir kök hücre kaynağıdır. Kordon kanı kök hücreleri daha genç ve güçlüdür. En saf kök hücreleri barındıran en zengin kaynaktır. Kordon kanı kök hücreleri diğer kök hücre kaynaklarından farklı olarak herhangi bir toksik çevresel etkene maruz kalmamıştır. Kordon kanı kök hücreleri diğer kök hücre kaynaklarından daha farklı özellikte bir kök hücre içermektedir. Kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakillerde tam uyum yerine kısmi uyum yeterli olduğundan aile içi kullanım olasılığı yüksektir. Yine kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakillerde bağışıklık sisteminin olumsuz tepki verme olasılığı çok düşüktür. Kordon kanı kök hücreleri dondurulup saklandıklarında yaşlanma ve yıpranma süreçleri de durdurulmaktadır.
Kordon kanı nasıl toplanır ve saklanır?
Bebek doğduktan sonra göbek bağı kesilir ve klemplenir. Kordon kanı toplama işlemi doğum sürecini ve bebeği etkilemez. Sadece 3-4 dakika süren basit toplama işlemi sırasında anne ya da bebeğe herhangi bir cerrahi girişim yapılmadığından acı veya zarar vermez. Kordon kanı hem normal hem de sezaryen doğumlarda toplanabilir. Kordon kanı kök hücreleri -196 derecede sıvı nitrojen içeren özel tanklarda saklanır.
Göbek bağı neden saklanmalıdır?
Göbek bağından MKH (mezenkimal kök hücre) elde edilir. Mezenkimal kök hücre sadece bulunduğu dokudaki hasarı onarmakla kalmaz başka dokudaki hasar durumunda da diğer dokuya geçer ve onarım sağlar. Hasarlı hücreler ile kaynaşma yetenekleri vardır. Farklılaşma yetenekleri vardır. Bağ doku hücreleri olan kas, yağ, kemik, kıkırdak, tendon, ligament gibi hücrelere farklılaşabilirler.
Kısaca kordon kanı kan hastalıklarının tedavisinde, göbek bağı ise doku hasarlarının tedavi edilmesinde kullanılır.
Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Lösemi, lenfoma, akdeniz anemisi, talesemi, solid tümörler, anemi, immün yetersizlikler, trombosit bozukluklar, kalıtsal metabolik bozukluklar, hurler sendromu, vitiligo, kanser, ALS, diyabet, diz, eklem, kıkırdak tamiri, iyileşmeyen ayak yaraları, omurilik yaralanmaları, kısırlık (erkeklerde), yüz bölgesi kırışıklıkların düzeltilmesi, immune terapi, melenoma, prostat, doku uyumsuzlukları, Chron’s Burger Hastalığı, MS, serebral palsi, omurilik felci, beyin hasarları, kalp enfarktüsü, osteoartrit, romatoid artrit, parkinson, GraftvsHost vb.