Hemoroid Tedavisine Ne Zaman Başvurulur?
Hemoroid Tedavisine Ne Zaman Başvurulur?
Çeşitli nedenler ile açığa çıkan hemoroid problemi; kanama, kaşıntı, ağrı, basur memeleri olarak tanımlanan dokular ya da anüs çevresinde şişkinlik gibi şikayetlere yol açabilmektedir. Bu şikayetler günümüzde gerek beslenme düzeni gerek çalışma konusunda gerekse de sosyal çevrede çeşitli problemlere yol açmaktadır. Hemoroid şikayetleri ile doktora başvurulduğunda fizik muayene ve rektoskopik muayene yöntemleri ile kesin tanı konulmaktadır.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid tedavisinde günümüzde iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar,
- Medikal tedavi yöntemi
- Cerrahi tedavi yöntemleri
Hemoroid tedavisinde problemin şiddetine paralel bir şekilde tedavi yöntemine karar verilmektedir. Bu süreçte hemoroid probleminin başlangıç evresi söz konusu olduğunda çeşitli ilaçlar ve merhemler ile problemin hastada açığa çıkardığı şikayetler minimum seviyeye indirgenmektedir.
Hemoroid tedavisinde günümüzde birden fazla cerrahi teknik uygulanabilmektedir; lastik bant ile bağlama, infared koagulasyon, skleroterapi, açık ameliyat, Longo, Nd-Yag Lazer yöntemleridir.
Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Hemoroid tedavisi; açığa çıkan şikayetlerin giderilmesinde etkilidir. Ancak yaşam tarzında oluşturulacak birtakım değişiklikler ile hemoroid probleminin tekrarlamasının önüne geçilmektedir. Bu değişiklikler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Az tuzlu ve bol lifli gıdalar tercih edilmelidir. Aynı zamanda hazır ve paketlenmiş gıda tüketimi metabolik dengeyi bozmakta ve kabızlığa yol açarak hemoroid problemi açısından risk faktörü oluşturmaktadır.
- Bol su tüketilmeidir.
- Genital hijyene özen gösterilmelidir.
- Spor ve egzersiz programları aksatılmamalıdır.
- ,Ağır taşınmamalıdır.
- Dar kıyafetler giymekten kaçınılmalıdır.
- Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
Hemoroid probleminin gerek medikal gerekse de cerrahi yöntemler ile tedavisi oldukça konforlu ve kısa sürmektedir..