HPV (Genital Siğil)
Genital human papilloma virus, HPV virüsü enfeksiyonu oldukça yaygın ve % 100 e yakın oranda cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyondur. Genital siğil olarak bilinen kondilomların oluşmasından sorumludur ve ciddiye alınmalıdır.
Genital siğil şikayeti ile tedavi için başvuranlarda son yıllarda önemli artışlar gözlenmektedir. Seksüel olarak aktif çoğu insan yaşamlarının bir döneminde HPV ile karşılaşmasına rağmen siğil veya kondilom yapıları oluşmaz ise hiçbir zaman bu durumun farkında olmazlar.
Bir kişide HPV enfeksiyonunun bulunması, o kişinin partneri dışında başka bir kişiyle daha birlikte olduğu anlamına gelmez .Prezervatif kullanımı HPV enfeksiyonunun bulaşma riskini azaltır, ancak tam anlamıyla koruma sağlamaz. Bir süredir birlikte olan çiftlerde partnerlerden birisinde HPV bulunması durumunda diğer kişide de hiçbir belirti veya semptom bulunmasa bile büyük olasılıkla HPV enfeksiyonu mevcuttur. HPV virüsünun sonucu genital siğil (kondilom) oluştuğunda virüsün bulaştırıcılığı oldukça fazladır ve bu siğillerin tedavisi ile bulaştırıcılık azalır.
HPV' nin şu an bilinen 150den fazla tipi vardır. Bunların bir kısmı sadece üreme sisteminde enfeksiyona neden olurlar ve bunlara genital HPV adı verilir. Bir çok olguda, bağışıklık sistemi doğal olarak HPV ile savaştığı için hiçbir sağlık problemi ile karşılaşılmadan kendiliğinden iyileşir. Bazen, bağışıklık sistemi HPV enfeksiyonunun üstesinden gelemez ve bazı HPV tipleri genital siğillere neden olur. Diğer HPV tipleri ise (yüksek riskli tipler), kadınlarda serviks (rahim ağzı) bölgesinde hücresel farklılaşmalara neden olur ve ilerleyen zaman içerisinde bu farklılaşmalar serviks kanseri gelişimine neden olabilir. Genital siğillere neden olan HPV tipleri kansere yol açan olan tiplerle aynı değildir.
En sık genital siğillere neden olan HPV tip 6 ve 11 tipleridir. Fakat HPV tip 16,18, 31,33 , 35 ve 52 rahim ağzında hücresel farklılaşmalara yol açmaktadır. Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların neredeyse % 95'inde HPV virüsü saptanmaktadır. Kadın kanserleri içinde üst sıralarda yer alan rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) en önemli nedeni HPV enfeksiyonudur. Bu neden dolayısı ile HPV virüsü ve genital siğil saptandığında tedavi edilmeli ve yakından takip edilip smear testi ve gerektiğinde kolposkopik incelemeleri yapılmalıdır.
Tamamen normal bir dokudan veya bir lezyondan sürüntü alınarak HPV testi yapılabilir. Sürüntü küçük bir fırçanın yüzeyine sürülmesi ile hücre toplanmasıdır. Toplanan hücrelerde virüse ait DNA materyali araştırılarak tahlil yapılır.
Yüksek riskli HPV saptanan kadınlarda serviks kanseri gelişme riski mevcuttur. Pozitif çıkan HPV DNA Testi sonuçları serviksde HPV'nin bulunduğunu gösterir. Ancak, hastada serviks kanseri olduğu veya mutlaka bir zamanda serviks kanseri gelişeceği anlamına gelmez. Ancak, zaman içerisinde serviks kanserine neden olan hücresel farklılaşmaların oluşma riskini arttırır. Bu nedenle; hastalar, takip planlarını ciddiye almalıdırlar.