Kalp Hastalıklarının En Yaygın Belirtileri

Kalp Hastalıklarının En Yaygın Belirtileri

Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısının nedenleri bu bölgedeki organlarların fonksiyon bozukluklarından kaynaklanabilir:

  • Koroner Kalp hastalığı ve kalp damarlarının daralması
  • Kalp krizi ve bir damarın tamamen tıkanması
  • Kalp edelesinin iltahaplanması (Miyokardit)
  • Aort disseksiyonu ve/veya Kalp zarının iltahaplanması
  • Akciğer damarının tıkanması (Pulmoner emboli)

Göğüs ağrısı, darlık, baskı veya yanma olarak kalbin üzerinde başlayıp, karına, boğaza, çeneye veya sol kola doğru ilerliyor ise Anjina düşünülür ve kalbin damarlarından şüphelenir. Kalp krizi bile oluşabilir.

Aort disseksiyonunda ciddi göğüs ağrısı meydana gelir ve bu ağrı sırta, karına ve bacaklara doğru ilerleyebilir. Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir.

Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.

Nefes darlığı

Nefes darlığı çok yaygın bir semptomdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Efor yaparken oluşan nefes darlığı kalp yetmezliğinin ilk belirtisidir. Aynı zamanda kalp damarların daralmasından, kalp adelesinin iltahaplanmasından ve kalp kapakcıklarının bozulmasından ileri gelebilir. Nefes darlığından şikayet eden hastalar bu durumu çok tehlikeli olarak hissederler ve boğulmaktan korkarlar.

Halsizlik

Halsizlik ve çabuk yorulma semptomları kalp yetmezliğinin ilk belirtileridir. Bunun yanında birde kilo kayıbı olursa hastanın kalp adelesi iltahaplanmış olabilir (miyokardit). Bu durum tedavi edilmesse yine kalp yetmezliğine doğru ilerleyebilir.

Kalp ritm bozuklukları (aritmi)

Kalb ritm bozuklukları, yani kalp atışının düzensiz olması, kalp kapakcıklarından, yüksek tansiyondan, Koroner kalp hastalığından ve kalp yetmezliğinden kaynaklanabilir. Sağlıklı bir insanın kal atışı dakikada 60 ile 80 arasında değişir. Efor yaparken 150 veya 160lara kadar yükselebilir.Kalp atışının yavaş veya hızlı olması hastalarda çarpıntı, baş dönmesi, baygınlık ve şuur kayıbı gibi semtomlar yaratabilir. Bu düzensizlikler sık bir şekilde meydana gelipde hastayı rahatsız ederse tedavi edilmesi gerekir.

Şişkinlik

Ödem denilen durumda, genelde kalp yetmezliğinde oluşan durumda, vücudun dokularına su toplanır ve kalbin zayıf olan bölgesine göre mesela ayaklar şişer. Sağ kalp yetmezliğinde ayaklar ve bacaklar şişebilir. Daha sonra batın bölgesi bile su toplayabilir ve asit denilen durum gelişir. Sol kalp yetmezliğinin başlangıcında bu şişkinlikler akciğerlerde su toplayabilir ve nefes darlığına sebep olabilir. Hastalar öksürkdende şikayetci olurlar ve çarpıntı hissederler. Kalp yetmezliğinin ilk döneminde bacaklar şişerse bu durum akşama doğru fazlalaşır ve geceleri geriler. İleri derece kalp yetmezliğinde bacaklar bütün gün şişkin kalabilir.

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.