Kasık Fıtığı Cerrahisi
Fıtık karın duvarında oluşan zayıflama veya yırtılma sonucu bu bölgeden karın içi organların derinin altına doğru yer değiştirmesidir.
Öksürük, hapşırık, ıkınma, ağır kaldırma gibi karın içi basıncını artıran faktörler fıtığın oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunur. fıtıklar çok çeşitli bölgelerde görülebilir. insanlarda en sık görülen fıtık cinsi kasık fıtığıdır. daha az sıklıkta göbek fıtığı da görülür. kasık fıtığı erkeklerde daha sık görülür. kasıkta toplamda 3 tip fıtık görülür. indirekt denilen fıtıklar doğumdan sonra kasık kanalının kapanmaması veya daha sonra tekrar açılması sonrasında gelişir. direkt kasık fıtıkları kasık kanalı iç tarafında karın duvarında ve katlarında yırtılma sonrası gelişir. femoral fıtıklar ise bacağı giden ana damarın yanından fıtıklaşır. bu tip fıtıklar kadınlarda daha sık görülür. fıtığın tipi ne olursa olsun belirtileri çoğunlukla aynıdır. kasık bölgesinde ağrılı veya ağrısız, yatmakla kaybolabilen şişlikle kendini gösterir. fıtık büyüdükçe kaybolmamaya başlar, giderek ağrısı artar ve içinde barsak sıkışmışsa aralıklı bulantı- kusma görülebilir. fıtık içinde bağırsak karın içine geri itilemeyecek şekilde sıkışmasına boğulmuş fıtık denir. boğulmuş fıtık acil ameliyat gerektiren bir durumdur. hastada şiddetli kasık ve karın ağrısı, bulantı-kusma, gaz- gaita çıkaramama görülür. hasta cerraha başvurmakta geç kalırsa fıtık içinde sıkışmış olan bağırsağın kanlanması bozulabilir ve bağırsakta gangren meydanan gelebilir. bu durumda ameliyat çok daha riskli hale gelir ve kanlanması bozulan bağırsağın çıkarılması gerekebilir.
geçmişte fıtık tedavisi için birçok yöntem önerilmiş ve uygulanmıştır. bunların büyük bir kısmı fıtık bölgesinin dikişle onarılması şeklindedir. bu ameliyatlarda kasık bölgesinde gerilme meydana geldiği için fıtığın tekrarlama olasılığı yüksektir. günümüzde fıtık onarımında gerilimsiz, yani yama ile onarımlar tercih edilmektedir. bu onarımlar açık veya kapalı (laparoskopik) şekilde yapılabilir. açık ameliyatta kasık bölgesinden kesi yapılarak fıtık bölgesi bulunur ve üstüne yama konularak tespit edilir. fıtık bu şekilde onarılır. son birkaç senedir tespit edilmesi gerekmeyen kendiliğinden yapışan yamalar kullanılabilmektedir. kapalı kasık fıtığı onarımı da iki farklı şekilde yapılır. birinde yama ile fıtık onarımı karın içinden (TAPP), diğerinde de iç karın zarı ile karın duvarı arasından yapılır. her iki tip onarım özel ekipmanlar ve yamalar gerektirir. kapalı onarımda küçük deliklerden onarım yapıldığı için hastanın daha az ağrısı olur, daha çabuk ayağa kalkar ve işine- normal hayatına döner. onarım karın içinden yapıldığı için nüks etme ihtimali düşüktür. açık yöntemle onarılmış ve nüks etmiş fıtıkların onarımında teknik kolaylık sağlar. iki taraflı kasık fıtıklarında kolaylık sağlar. kapalı ameliyatta kasık bölgesinde görülebilen 3 tip fıtık bölgesi de yama ile örtüldüğü için daha kapsamlı bir onarım gerçekleştirilir. kasık fıtığı ameliyatı sırasında ve sonrasında sorun çıkma ihtimali düşüktür. nadiren kanama, ağrı ve sinir sıkışma ağrısı, kapalı ameliyatlarda çok nadiren barsak yaralanması görülebilir. her iki tip onarım sonrası %1’den az nüks görülür. yani kasık fıtığı ameliyatı etkili ve sorunsuz bir ameliyattır. kasık fıtık tedavisi olan bir hastalıktır. ihmal edilmemeli ve risk alınmamalıdır.