Katarakt - Sis Perdesinin Arkasındaki Yaşam

Katarakt Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ? Katarakt, göz içinde bulunan doğal merceğin (lensin) saydamlığını kaybetmesidir. Aşağıdaki belirtilerden bir veya bir kaçı sizde mevcutsa, doğal lensiniz yaşlanmaya ve saydamlığını yitirmeye, bulanıklaşmaya başlamış olabilir. Doğal göz içi lensinin bulanık hal almasına katarakt diyoruz. Katarakt özellikle 55 yaş üzerinde görme azlığının en önemli nedenidir.

Kataraktın Belirtileri :

• Görmenin azalması, bulanık veya puslu olması
  • Renklerin soluklaşması ve donuk gelmesi
  • Gözlüğün yetersiz kalması veya sık numara artışı
  • Işıkların gözde kamaşmaya neden olması
  • Işıkların etrafında halkalar görülmesi
  • Gece görüşünün azalması
  • Tek gözde çift görmenin olması

Kataraktın tedavisi bugün için ancak ameliyatla olmaktadır. Artık günümüz teknolojisi sayesinde geçmişe kıyasla daha zahmetsiz ve kolay olan katarakt ameliyatları ile daha net bir görüş sağlanabilmektedir. Ayrıca gelişen yapay lens teknolojisi ve tasarımı ile her mesafede görüş sağlanarak gözlüksüz bir yaşam mümkündür. Yapacağınız lens seçimine bağlı olarak gözlüksüz uzak, orta ve yakını görebilirsiniz. Hastaların büyük bir çoğunluğu gözlük desteği olmadan günlük tüm aktivitelerini yapabilmektedir.

Göz İçi Lensi Nedir ?

Göz içi lensi, gözde katarakt gelişimine bağlı saydamlığını kaybetmiş ve bulanıklaşmış doğal lensin yerine yerleştirilen yapay bir mercektir.

Multifokal Göz İçi Lensi Nedir ?

Multifokal Lensler hem yakını hem uzağı hem de orta mesafeyi görmeyi sağlayan yapay göz içi mercekleridir. Özel ve ileri teknoloji üretimi olan bu lenslerin çok odaklı tasarımı sayesinde tüm mesafeleri gözlüksüz görmek mümkündür. Cerrahi tekniği standart katarakt ameliyatı ile aynıdır.

Kişiye Özel Katarakt Cerrahisi Nedir ?

Katarakt ameliyatlarında hastanın eski görmesini sağlamak ve beraberinde hayat kalitesini arttırmak için eski, saydamlığını kaybeden doğal mercek çıkartılarak yerine hastanın görüşünü düzeltecek yapay göz içi lensi (mercek) yerleştirilir. Yakın zamana kadar hastaya sadece uzak görmeyi düzeltebilen ve astigmatı düzeltemeyen monofokal (tek odaklı) göz içi lensleri uygulanırdı. Ameliyat sonrası kırma kusurlarının (Miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve presbiyopi) düzeltilmesi için progresif, çok odaklı gözlüklerin kullanılması gerekirdi.

Günümüzde artık ileri teknoloji göz içi lensleri sayesinde katarakt hastalarına yeni seçenekler sunulmaktadır. Yeni nesil multifokal (çok odaklı), torik ve multifokal torik göz içi lensler ile katarakt tedavi edilebildiği gibi hastanın kırma kusurları da tedavi edilebilmektedir. Hatırlanılması gereken önemli bir konu katarakt hastalarında tüm bu bozukluklar tek bir göz içi lensi ile düzeltilebilir. Böylece hastanın ameliyat sonrası günlük işlerinde gözlük kullanmasına gerek kalmaz. Multifokal göz içi lensleri ileri teknolojiye sahip çok odaklı lenslerdir. Bu lensler en uzaktan en yakına tüm mesafelerde görmeyi arttıran teknolojiye sahiptir. Hastalara gözlük takmadan uzak ve yakın net görme imkanı sağlarlar. Şüphesiz buda daha kaliteli bir yaşam demektir.

Kişiye Özel Katarakt Cerrahisi

Özel Ümit Hastanelerinde Kişiye Özel Katarakt Cerrahisi ile ameliyat sonrası gözlük ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Bu sayede kişi uzak, orta ve yakını gözlük olmadan görebilmektedir. Hastanelerimizde FDA onaylı göz içi mercekleri kullanılmaktadır.