Kataraktan Kurtulmak Mümkün
Katarakt gözümüzün şeffaf merceğinin zamanla o şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt çoğunlukla yavaş gelişen bir durumdur. Şeffaflık kaybolduğu için zamanla bulanık görm gelişir.
• Kamaşma,
• Görme kalitesinin bozulması,
• Geceleri araba kullanırken ışıkların saçılması,
• Genel olarak bulanık görme,
• Puslu görme şeklinde kataraktın belirtilerini
ifade edebiliriz.
SADECE YAŞLILARDA GÖRÜLMÜYOR
Katarakt yeni doğan döneminden başlayıp, hayatın her döneminde görülebilir. Ancak ilerleyen yaşlarda sıklığı artıyor. 80’li-90’lı yaşlara çıktığınızda yüzde 90’lara kadar çıkabiliyor. Yani çok sık görülen bir durum. Katarak çocuklarda ve gençlerde daha farklı görülüyor. Yaş gruplarına göre bazen endişelerimiz artıyor. Bazılarının altında başka sebepler aradığımız da oluyor. Örneğin diyabetik hastalarda daha erken yaşlarda katarakt hastalığı görülüyor. Çocuk hastalarda tanı konduysa, metebolik hastalıklara ve bazı sendromlar aklımıza geliyor.
ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Katarakt uzun süre beklediğinde bir takım komplikasyonlarla karşılaşabiliyoruz. Eğer çok olgunlaşmış bir katarakt ise gözün içinde dağılıp göz içi iltihabı ya da kataraktın kendisinden kaynaklı göz tansiyonu gelişebiliyor. Göz tansiyonu da sinsi bir hastalık, körlük ile sonuçlanabiliyor. Yani basit halledilebilir bir problem, gerçekten hastanın başına ciddi problemler açabiliyor. Ya da hasta diyabetik bir hasta ise diyabete bağlı retina hastalığı kötüye gidiyor ama hasta bunun farkına varmıyor, katarakt bunu maskeleyebiliyor. Katarakt ile beraber sarı nokta hastalığı var ise sarı nokta hastalığının tedavisi ya geçikiyor ya da tedavi şansı kaybediliyor. O nedenle, hasta ameliyat olmak istemiyor olsa bile, yakın kontrolü çok önem arz ediyor.
AMELİYAT 1 KERE YAPILIR
Katarakt ameliyatı çok kolay bir işlemdir. Katarak ameliyatı 1 kere yapılır. Ameliyat ortalama olarak 15 dakika sürüyor, bütün dünyada en çok yapılan ameliyat grubu ve en başarılı ameliyat grubu. Hastaların kataraktla yaşarken aldıkları risklere oranla ameliyat riskleri düşük kalıyor. Zaten hastalar ameliyatın ertesi günü eskiden ne seviye görüyorsa ona ulaşıyor, tabi başka bir hastalıkları yoksa. Yaklaşık 5-7 gün içinde de gündelik hayatlarına dönebiliyorlar. Ayrıca ameliyata karar verildiğinde hastaya özel göz içi lenslerinin planlanması yapılarak hastaların ameliyat sonrası uzak yakın görmeleri gözlüksüz hale getirilebiliyor, uzaktan ya da tamamen gözlükten kurtulması da sağlanabilmektedir.