Laparoskopi
Laparoskopi Nedir; Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının belirli oranlarda büyütülmesi ve görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır. Halk arasında kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak da bilinir.
Laparoskopik cerrahi nasıl yapılır;
Laparoskopi hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı kullanılan bir işlemdir. Tedavi amacıyla kullanıldığında birkaç yardımcı alet kullanmak ve 3-5 mm çapında birkaç küçük kesi yapmak gerekebilir. Günümüzde Genel cerrahi, kadın hastalıkları, üroloji gibi branşlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Burada laparoskopinin Genel cerrahideki kullanım alanlarından bahsetmekteyiz.
Laparoskopik cerrahi kimlere yapılabilir;
Laparoskopi için herhangi bir yaş sınırı yoktur; yeni doğmuş bir bebekten 100 yaşındaki bir insana kadar herkese uygulanabilir. Seçimdeki temel belirleyici uygulamanın yapıldığı merkezin laparoskopik cerrahi birikimi ve özelikle çocuk yaş grubu için uygun donanıma sahip olup olmamasıdır. Ameliyat tercihi sırasında “ Açık cerrahi mi? Kapalı cerrahi mi?” sorusuna yanıt verirken, hastaya ve hastalığına ait özel durumun iyi bir şekilde değerlendirilmesi gereklidir. Özellikle daha önce açık cerrahi geçirmiş olan hastalarda karın içi yapışıkları nedeniyle zaman zaman yapılabilse de, bu durum laparoskopi cerrahiye engel teşkil edebilmektedir.
Hangi hastalıkların tedavisinde uygulanır;
Genel cerrahide laparoskopi pek çok farklı amaçla yapılabilir. Hatta denilebilir ki kanser ameliyatları da dahil olmak üzere her türlü cerrahi girişimi yapma olanağı vardır. Günümüzde en sık olarak safra kesesi ameliyatları, böbrek üstü bezi cerrahisi, apandisit ameliyatları, karaciğerin kistik hastalıkları ve tümörleri, dalak hastalıklar, kalın barsak hastalıkları ve tümörleri, kasık ve karın içi fıtık ameliyatları, şişmanlık cerrahisi, reflü cerrahisi ve mide kanserleri bunlardan sadece birkaçıdır.
Laparoskopik cerrahinin avantajları nelerdir;
Laparoskopik işlemlerin en büyük faydalarından birisi operasyon sonrası günlük yaşama kısa sürede dönebilmektir. Hasta genellikle bir gün sonra taburcu olur. Açık ameliyata kıyasla çok daha kısa sürede iyileşme, daha az ağrı ve daha az enfeksiyon (iltihaplanma) riski gibi avantajları vardır. Eğer gerekirse, birçok kez laparoskopi olunabilir, açık ameliyatlardaki gibi batın içi yapışıklıklar ve buna bağlı barsak tıkanıklıkları laparoskopide çok nadir görülür. Laparoskopi ayrıca önemli bir estetik fark yaratmaktadır. Hastaların laparoskopik ameliyatlar sonrası yara izleri çok daha azdır.
Aslında her şeyden önce hastaların bu yönteme güven duyması ön şarttır; zira bir çok hasta halen açık cerrahi yöntemlere daha fazla güvenmekte, ameliyatlarının eksik yada yetersiz yapılacağını düşünmektedirler; oysa ki estetik görünümden ziyade tıbbi açıdan açık cerrahi yöntemlere göre çok daha üstün avantajlara sahiptir. Özellikle de kanser hastalarında, karın içinde sıçramaları taramak laparoskopide açık cerrahiye göre çok daha güvenilirdir.
Laparoskopik cerrahi sonrası neler olabilir;
Laparoskopik cerrahi sonrası en sık rastladığımız sorun hastaların omuz ağrılarıdır. Bunun nedeni ise ameliyat esnasında karın içine verilen gazların diafram denilen karın zarını uyarmasıdır. Bunun için ise batın içine yerleştirilen drenler içerideki gazları karın dışına alarak bu şikayetleri azaltılmaktadır. Yapılan onlarca çalışmada açık cerrahiye göre laparoskopi her zaman üstün kabul edilmekte ve açık cerrahiye göre ameliyat sonrası karşılaşılan sorunlar daha az saptanmaktadır.
Buda bu işlemlerin deneyimli ve dikkatli ellerde güvenle uygulanmasıyla mümkündür.
Bu teknolojilerin kullanımında cerrahların eğitim süreci büyük önem taşımaktadır. Ne yazık ki bu teknikleri kısa sürede öğrenmek mümkün değildir. Günümüzde gelişen teknolojiler ile artık sadece tek bir delikten yukarıda saydığımız birçok ameliyatı güvenle yapmak mümkündür.