
LENF NODU BÜYÜMELERİNE DİKKAT!
Lenf nodu büyümesi veya şişliğinin pek çok hastalığın belirtisi olabileceğini belirten Hematoloji Uzmanı Vahap Aslan, lenfoma tanısı için biyopsi yapılması gerektiğini söyledi.
Lenf nodlarının vücudun birçok bölgesinde yer alan, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olduğunu aktaran Hematoloji Uzmanı Dr. Vahap Aslan, “Boyun, koltuk altı, göğüs kafesi, karın boşluğu ve kasıklarda bulunan bu organeller, enfeksiyonlara karşı vücudun savunmasında kritik bir rol oynar.” diye konuştu. Lenf nodu büyümesi ve şişliklerinin pek çok hastalıkta görülebileceğini ifade eden Dr. Aslan, “Bu insanı tedirgin eden bulgulardan biridir, sıklıkla boyundaki lenf bezlerinde büyüme olabilir, bunun yanı sıra koltuk altı ve kasıklarda da büyümeler görülebilir.” Dedi. Büyümelerin en önemli nedeninin; enfeksiyon ajanları olduğunu belirten Dr. Aslan, “Mikrobik hastalıklarda daha sık büyüme görüyoruz. Enfeksiyon ajanlarının yanı sıra bazı hematolojik ve romatizmal hastalıklarda bu büyüme veya şişlik görülebilir.” Şeklinde konuştu.
LENF NODLARI NEDEN BÜYÜR
Lenf nodlarının büyümesinin; vücudun enfeksiyonlarla savaşmak için daha fazla lenfosit üretmesi sonucu meydana geldiğin belirten Dr. Aslan, “Vücutta bir enfeksiyon, iltihaplanma veya başka bir sağlık sorunu varsa, lenf nodları bu durumu tespit edip büyüyebilir. Bu büyümeler genellikle zararsızdır, ancak bazı durumlarda daha ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir.” şeklinde konuştu. Hematoloji Uzmanı. Dr. Vahap Aslan, lenf nodlarının büyümesinin en yaygın nedenlerinin; viral, bakteriyel ve mantar kaynaklı enfeksiyonlar olduğunu ifade etti. Özellikle grip, soğuk algınlığı, bademcik iltihapları ve diş enfeksiyonlarının lenf nodlarında büyümeye yol açabildiğini dile getiren Dr. Aslan, “Bunun dışında, bağışıklık sisteminin aşırı tepki verdiği bazı hastalıklar, kanser gibi daha ciddi rahatsızlıklar da lenf nodlarının büyümesine neden olabilir.” dedi.
LENFOMA TANISI NASIL KONUR
Lenf nodunda şişlikle gelen bir hastada tanı koymak için görüntüleme yöntemlerinden yararlanıldığını aktaran Dr. Aslan, şunları söyledi: “Bu görüntüleme yöntemlerinin başında da ultrasonografi gelmektedir. Bu yöntem lenf nodu büyümelerinde oldukça faydalıdır, böylece büyümenin enfeksiyon kaynaklı mı yoksa daha sıkıntılı seyredebilen lenfoma kaynaklı mı olduğu konusunda ön fikir verir. Bunun yanı sıra bazı kan testleri de yapılır, ancak asıl tanı biyopsi ile gerçekleşir. Biyopside; küçük bir kesi ile alınan lenf nodlarının patolojik incelenmesi ile tanı konur.”
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Lenf nodu büyümeleri tedavi edilirken, ilk adım olarak altta yatan nedenin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Hematoloji Uzmanı Dr. Vahap Aslan, “Eğer enfeksiyon söz konusuysa, enfeksiyon tedavi edildikçe lenf nodları da küçülür. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilirken, viral enfeksiyonlar genellikle kendi kendine iyileşir. Ancak, nadiren de olsa, büyüyen lenf nodları kanser gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda biyopsi veya ileri tetkikler yapılması gerekebilir.” ifadelerini kullandı. Tanı konduktan sonra da lenf nodu büyümesine yol açan sorunların pek çoğunda başarılı sonuçlar veren tedavi yöntemlerin mevcut olduğunu belirten Dr. Vahap Aslan, “Lenfoma tanısı konduğunda ise, bir sonraki amaç bu lenfomanın yaygınlığını ortaya çıkarmak ve tedavi ihtiyacı olup olmadığına göre değerlendirme yapmaktır. Bazı lenfomalarda herhangi bir tedavi verilmeden hasta takibi yapılır, tedavi gereken durumlarda da son yıllarda kullandığımız akıllı ilaç olarak tabir edilen tedavilerle birlikte oldukça başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz.” ifadelerini yer verdi.