RAMAZAN AYININ OLMAZSA OLMAZI HURMA

RAMAZAN AYININ OLMAZSA OLMAZI HURMA

Hurma her ay tüketilebildiği gibi özellikle Ramazan ayıyla sembolikleşen ve Ramazan ayında sofraların baş tacı olarak tüketilen bir meyvedir.

Bu hafta hurmanın faydalarına ve neden ramazan ayında daha fazla tercih edildiğine gelin birlikte bakalım.

 

Hurmanın Faydaları

Hurma, besin içeriği en zengin meyvelerden  bir tanesidir. Birçok vitamin (A vitamini, B vitaminleri, C vitamini,…)  ve mineral (kalsiyum, potasyum ,demir, magnezyum,…) içermesinin yanı sıra, aynı zamanda  karbonhidratprotein ve yağ kaynağı ve aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahiptir.


Mide ve bağırsak sağlığını korur
Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı daha uzun süre tokluk hissi verir. Hızlı acıkmayı önler. Böylece kilo kontrolüne yardımcı olur. İçerisindeki pektin  sayesinde  doygunluk süresini uzatır, sindirim sistemini korur ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

 

Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur

İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
Yani hem tansiyonu hem de  kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır, iyi kolesterolün yükselmesini sağlarken kötü kolesterolü düşmesine yardımcı olur ve olası damar tıkanıklarını engeller.

 

Kansızlığı önlemeye yardımcı olur
Demir içeriğinin zengin olmasından dolayı, düzenli olarak tüketildiğinde hemoglobin sentezini artırıcı etkisinden dolayı kansızlığın tedavisinde olumlu etkiler yarattığı çalışmalarla gözlemlenmiştir.

 

Antioksidan içeriği yüksektir

Antioksidan içeriğinin yüksek olması vücutta birçok hastalığa sebep olabilecek oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Böylece kanserden korumaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olur ve canlı parlak bir görünüm sağlayarak anti-aging (yaşlanma karşıtı) etki yaratmaya da yardımcı olabilir.
 

Hafızayı güçlendirir
Yapılan araştırmalara göre, hurmanın içerisindeki beta-karoten  hafızayı güçlendiriyor. Yapılan bazı araştırmalarda ise Beta-karoten’in uzun süreli kullanımı insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratabiliyor.  Zeka gelişimine katkı sağlarken  hafıza kaybının da önlenmesinde fayda sağlayabileceği tespit edilmiştir.


Kemik sağlığı için faydalıdır
Hurmanın içerisinde bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri sayesinde kemiklerin yapısında önemli rol oynar. Kemik erimesi ya da oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı vücudu korumaya destek sağlamaktadır.

 


Depresyonu önlemeye yardımcı olur

İçeriğinde ki B6 vitamini ve magnezyum minerali sayesinde sinir sistemi daha güçlü bir hal alır ve böylelikle depresyon gibi stres kökenli hastalıkların önlenmesinde yardımcı rol oynar.

Neden Ramazan Ayı’nda daha çok tercih ediliyor?

Lif içeriği yüksek olmasından dolayı  uzun süre tokluk hissetmek için sahurda, Yine lifli yapısından dolayı kan şekerini yavaş yükseltme eğiliminde olup aynı zamanda uzun süren açlıktan sonra kan şekerini dengelemeye yardımcı  olduğu için iftarda oruç açarken, iftardan sonraki ara öğünlerde meyve ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilecek oldukça güzel bir meyvedir

 

Şimdi  hem Ramazanda iftardan sonra tatlı istekleri için  hem de normal zamanlarda ara öğünlerinizde yapabileceğiniz çok basit ve düşük kalorili bir tarifle yazımı burada sonlandırıyorum.

Fit Hurma Topları

Malzemeler:

5-6 tane hurma

1 yemek kaşığı tahin

1 çay kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi

2-3 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi veya kakao

Yapılışı:

Hurmaları yumuşaması için 10 dk kadar ılık suda bekletiyoruz. Üzerine tahin ve portakal veya limon kabuğu rendesini de ekleyip homojen kıvama gelene kadar robottan geçiriyoruz . Elimizle yuvarlayarak  şekil veriyoruz  ve süslemek için Hindistan cevizi rendesi veya kakaoya batırıyoruz.

İftardan sonraki ara öğünlerinizde bitki çaylarınız veya kahvenizin yanında 2-3 tane yiyebilirsiniz.

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.