Tarsal Tünel Sendromu (TTS; Ayak Bileği Sinir Zedelenmesi Hastalığı)
Ayak bileğinde geçen sinirin zedelemesi sonrasında ayak altında, ayak parmaklarında veya ayak üzerinde ağırlıklı olan ağrı-uyuşma şikayetleri hastalık ilerledikçe bacaktan dize kadar çıkabilir.
Hastalığın tanısı ; muayene ve EMG ( elektromiyografik test) ile konur. Daha detaylı inceleme için ayak bilek MR çekimi gibi uygulamalar yapılabilir. Ayak bölgesinde olabilecek enfeksiyon, travma, tümör gibi durumlar sinir zedelenmesine neden olabileceğinden dolayı bu bölgenin iyice incelendikten sonra tanıya gidilmesi önemlidir. En çok karıştığı durum topuk dikeni olup çoğu TTS hastası topuk dikeni tanısıyla aylar boyunca tedaviler görüp bunlardan hiç yanıt alınamadığı zaman aceba TTS olabilir mi diyerek araştırılınca tesbit edilmektedir. Seyrek olarak bel fıtıkları da benzer bulgular verebilir.
Tedavi: genelde koruyucu önlemlerden yarar görür. Uygun ortopedik ayakkabılar, TTS için özel egzersizler şikayetlerin azaltılmasında büyük önem arzeder. Bazı hastalara ayak bileğinden iğne yapılarak iyileşme süreci hızlandırılıp verilen ilaçlarla da ağrılar azaltılma yoluna gidilebilir. EMG de sinir ileti çalışmasında hiç akımın alınamadığı, şikayetlerin ileri düzeyde olup artık hastanın yürümede zorlandığı durumlarda son seçenek ameliyattır. Ameliyatta ayak bileğinde sinirin baskıya uğrayarak zedelendiği kısım açılarak sinir gevşetme işlemi uygulanır.