YENİ YILDA YENİ BESLENME DÜZENİNE VAR MISINIZ ?

YENİ YILDA YENİ BESLENME DÜZENİNE VAR MISINIZ ?

 

Yeni yıla son günler kaldı… Geçtiğimiz haftalarda yeni yıl için yeni hedeflerimizi konuşmuştuk.

Bu hafta değiştirmek istediğimiz beslenme düzenimiz için hangi adımları atmalıyız? Bunlardan bahsetmek istiyorum.

Yeni yıl için ilk adımı YILBAŞI GECESİ’ nde atabiliriz.

Yılbaşı akşamı rengarenk sofralar, çeşit çeşit yemeklerin hazırlanması artık yıllardır süregelen bir gelenek…Bu sofraları sağlıklı hale getirmek de tabii ki mümkün.

Benim yılbaşı sofraları için hem hazırlamayı hem de yemeyi en sevdiğim grup salatalar ve mezeler. Sofrayı salatalar ve mezelerle doldurunca bol kalorili ve börek vs gibi hamur iş ve  unlu mamullere daha az yer kalıyor.

YILBAŞI GECESİ NASIL BESLENELİM ?

-Yemeğe mutlaka çorba ile başlayalım.  Havaların soğuduğu ve hastalıkların iyice arttığı şu dönemde bağışıklığımızı yükseltmek oldukça önemli. Bu nedenle çorbayı özellikle akşam öğünlerimizde soframızdan eksik etmeyelim. Çorbamıza zerdeçal, zencefil,… gibi bol antioksidan içeren baharatları ilave etmekte de fayda var.

-Et, tavuk, balık seçeneklerinizi fırın, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemlerini kullanarak pişirmeye öze gösterelim.

-Bol salata ve mezelere yer verelim. Özellikle yoğurtlu mezeler, rengarenk  salatalar soframızın özelikle yılbaşı gecesinde de baş rolü olmalı. Böylece hem bol antioksidan içerikli bir gece geçirmiş olacağız.

-Ortadan değil tabaktan beslenelim. Sofra mükemmel görünüyor ama tabaktan beslenmek öğün boyunca kalori kontrolü açısından oldukça önemli. Tabaktan beslenmeyi sadece yılbaşı gecesinde değil tüm öğünlerimizde bu şekilde beslenmeyi alışkanlık haline getirmek ise çok daha önemli.

-Porsiyonlarımızı küçültelim. Peki nasıl bir tabak tercih edelim? Normalde kullandığımız tabaklara göre daha küçük ve düz bir tabak. Yani normalde ana yemeklerimizi klasik çukur yemek tabaklarında yiyorsak düz tatlı tabağına geçebiliriz. Çorbalarımız içinse bir küçük boy kâseye geçmek daha doğru bir tercih olacaktır.

-Gazlı içeceklerden uzak duralım. İçecekleri çeşitlendirmek bu konuda çok işimize yarayacak. Kompostolar, hoşaflar, ayran, ev yapımı limonata gibi seçenekleri sofrada bulundurmak  gazlı içeceklerin tercihini mutlaka azaltacaktır.

-Kavrulmuş kuruyemişler  yerine çiğ kuruyemişleri tercih edelim. Burada bahsetmek istediğim kalori miktarından çok toksik miktarı. Kaliteli yağlar sınıfına aldığımız yağlı tohumlar ısıya maruz kaldıklarında okside olmakta ve kanserojen etki yaratmaktadır. Bu nedenle çiğ kuruyemişleri kavrulmamış tercih etmek en doğru tercih olacaktır.

-Meyve tabaklarında porsiyonlara dikkat! Meyve tabakları çok cazip görünebiliyor bu grupta kısıtlama yapmak özellikle kış aylarında  çok doğru sayılmaz çünkü vitamin mineralleri en güzel alabildiğimiz besin grubu meyve ve sebzeler.  Rengarenk meyve tabaklarında ise 2-3 porsiyon meyveyi geçmemek en doğrusu olacaktır. Bir diğer önemli nokta ise yemek ile araya en az 45 dakika- 1saat süre koymak böylece ara öğün olarak yemeniz en doğrusu.

-Alkol miktarına dikkat! Yılbaşı akşamlarında en kontrolsüz tüketilen gruptan bir tanesi de alkol.

Kendinize  yılbaşı akşamı için bir miktar belirleyin ve bu miktarın üstüne çıkmamaya çalışın. Alkolsüz içecek miktarınızı ve su miktarınızı artırın. Aldığınız alkollü içeceğin yanında mutlaka suyunuzu bulundurun. Böylece alkol miktarınızı bir nebze olsun azaltmaya yardımcı olacaktır.

-YENİ YILIN İLK GÜNÜ DETOKS GÜNÜ

Yılbaşı  akşamında her ne kadar sağlıklı beslenmeye çalışsak da genellikle dolu dolu menülerin olduğu bir akşam oluyor.Bu nedenle yeni yılın ilk gününü detoks günü ilan edip sağlıklı ve hafif beslenmekte fayda var.

 Benim en güzel ödem atıcı yöntemlerimden bir tanesi  olan CHİA TOHUMLU ANANASLI DETOKS ÇAYI  gün içinde su ile beraber temel içeceğiniz olsun. Böylece ananas , maydanoz gibi ödem atıcı meyve sebzenin vücudunuza faydasını görmüş olacaksınız hem de en kısa sürede.

Tarifi vererek yazımı sonlandırıyorum.

Hepinize gönlünüzden geçen ve  hatta tahmin edemeyeceğiniz kadar güzel  bir yıl diliyorum.

Sağlık, mutluluk ve huzur 2025 ve sonrasındaki tüm yıllar bizimle olsun.

Mutlu yıllar diliyorum.

CHİA TOHUMLU ANANASLI DETOKS ÇAYI

Malzemeler

  • 1,5 litre su
  • 1 dilim ananas ve ananas kabukları
  • 1/2 yeşil elma (yarısını çiğ tüketebilirsiniz)
  • 1adet çubuk tarçın
  • 1 tutam maydanoz (soğuduktan sonra)
  • 1-2 dilim limon (soğuduktan sonra atılacak)
  • Chia tohumu
  • İsteğe bağlı kök zencefil

Yapılışı

  • Kaynayan suyun içerisine ananas, tarçın ve yeşil elmayı ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz.
  • Soğuduktan sonra limon ve maydanozu  ve chia tohummunu da ekleyip biraz dinlendiriyoruz.
  • Günlük içtiğiniz suya ilave içebilirsiniz. 2 gün içinde tüketiniz

Afiyet Olsun :)

 

 

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.