Bulaşıcı Sarılık Nedir?

Bulaşıcı Sarılık Nedir?

Bulaşıcı sarılık Hepatit A,B,C,D,E ve G virüsleriyle oluşan, karaciğeri tutan ve bu organın işlevlerini bozarak sarılıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık rastlanan tipleri A, B ve C’dir. -

Bulaşma yolları nelerdir?

Hepatit A virüsü Fekal-Oral yol denilen dışkıyla bulaşmış su (deniz veya içme suyu) ve gıdalar, idrar ve tükürükle bulaşır. Hepatit B ve C virüsleri kan, kan ürünleri, cinsel temas, düzgün dezenfekte edilmemiş jilet, makas, vd... aletlerle, parentenal dediğimiz yolla bulaşır.

Nasıl korunulur ve saptanır?

Hepatit A virüsünün taşıyıcılığı yoktur. Hastalığı geçirip geçirmediğimizi anlamak için ‘‘Elisa’’ yöntemi ile Anti-HAV IgG antikorları aranır. Hepatit B ve C virüslerinin taşıyıcılığı vardır? Bunların saptanması için ‘‘Elisa’’ yöntemi ile Anti-HBs, HBsAg, Anti-HBc IgM, Anti- HCV gibi doktorunuzun uygun göreceği testler yapılır.

Bu hastalıktan korunmak için aşılanmak gerekir. Taşıyıcı olup olmadığı veya hastalık geçirilip geçirilmediği saptandıktan sonra Hepatit A ve B aşıları şemalarına uygun olarak yapılır ve ömür boyu bağışıklık sağlanır.

Hepatit C virüsüne karşı aşı yoktur. Bundan korunmak için öncelikle şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınılmalı ve kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Kan ve kan ürünleri ise gerekli testler yapılmadan kullanılmamalıdır.

Kimlere Hepatit aşısı uygulanmaz?

Hepatit A hastalığı olanlara ve daha önceden bu hastalığı geçirmiş olanlara bu aşı yapılmaz. Bu nedenle aşıdan önce Anti-HAV IgM ve Anti-HAV IgM testleri yapılmalıdır. Ve her iki testte negatif olanlar aşılanmalıdır.

Hepatit B virüsünün taşıyıcılığı olduğu için aşı yapılmadan önce HBsAg, Anti-HBs, Anti-HBc testler yapılarak daha önce bu virüsle karşılaşıp karşılaşılmadığı saptanır. Her üç testte negatif ise aşı uygulanır.

(0222) 335 03 35 7/24 bize ulaşabilirsiniz.