Beyin Cerrahisi Nöroşirürji
Toplumda yaygın olarak görülen beyin hastalıklarında başarı için tam donanımlı bir merkez, ekip yaklaşımı ve multidisipliner tedavi anlayışı çok önemlidir. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi her geçen gün tıp teknolojisindeki yenilikler ile hızla gelişmekte ve buna paralel olarak teşhis ve tedavide daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Beyin Damar Hastalıkları
Beyin damar hastalıklarının tedavisi için endovasküler yani girişimsel nöroradyoloji ve cerrahi (mikroşirürjikal) çalışma grubu bulunmaktadır. Tedavi metotları hastanın durumuna göre ayrı ayrı veya birlikte uygulanabilmektedir.
- Beyin Damarı Anevrizmaları: Beyin damarlarında baloncuk şeklinde ortaya çıkan, kanama ile ani kötüleşme ve hayati kayıplara sebep olabilen beyin damar hastalığıdır.
- Arterio-Venöz Malformasyon: Atar ve toplardamarların beyinde bir yumak şeklinde izlendiği, kanamaya eğilimli bir damar hastalığıdır.
- Karotis Stenozu: Şah damarının boyun veya beyin içerisindeki kısımlarının daralması ve tıkanmasıdır. Pıhtı oluşumu ile inme (felç) ortaya çıkar ve tedavinin saatler içerisinde yapılası gerekir.
- Beyin Kanamaları: Beyin zarları veya beyin dokusu içerisine kan sızması durumudur.
- Beyin Damar Tıkanıklığı: Beyin damarı tıkanıklığına bağlı olarak beyne giden kan akımının aniden kesintiye uğramasıdır. Bu tablo inme ya da felç olarak bilinmektedir ve hızla tedavi edilmelidir. Tıkanan damarın endovasküler yöntemlerle açılması, mikrocerrahi ile yeniden beyin kanlanmasının sağlanması ya da sıkışan beyin dokusunun rahatlatılması mümkün olabilmektedir..
BEYİN TÜMÖRLERİ
Beyin tümörlerinin büyük bir çoğunluğu bulunduğu sınırlı alan içinde kontrolsüz bir şekilde hızla büyüyen ve yayılan kitlelerdir. Primer ve sekonder olarak iki alt türü bulunur. Primer beyin tümörleri, hastanın yaşamını tehdit eden tümörlerdir ve beyindeki hücre ve yapılardan köken alırlar. Beyin yapısı gereği nadiren metastaz yaptıkları görülse de kan dolaşımı ve beyin omurilik sıvısı aracılığıyla diğer bölgelere yayıldığı da gözlenir. Genel olarak genetik ve çevresel faktörler oluşumunda rol oynar. Sekonder beyin tümörleri ise vücudun herhangi bir bölgesinde başlayarak beyne sıçrama yapan tümör türüdür. Özellikle kolon, akciğer, böbrek ve pankreas kanserleri kan dolaşımı yoluyla beyin tümörü oluşumuna sebep olur. Bu hastalarda kişilik değişimi gözlenebilir. Cerrahi olarak tedavi edilmesi gereken bu tümör tipi kafatası içinde büyüyerek dokulara baskı yaparak ve kan dolaşımını bozar. Tedavi yöntemleri hastanın mevcut durumuna ve tümörün yerine ve tipine bağlı olarak değişiklik gösterir. Beyin tümörü dört evreden oluşur:
- 1. evre yavaş büyüyen tümörlerdir.
- 2. evre yavaş büyüyen ancak yakındaki dokuya temas eden tümörlerdir.
- 3. evre anormal hücrelerin artış gösterdiği ve böylece sağlam dokulara zarar veren tümörlerdir.
- 4. evre ise hızla büyüyen ve yakında bulunan dokuya hızla yayılan ve bu yayılma için yeni damarlar oluşturan tipte tümörlerdir.